Blog Lifestyle

De leukste veganmerken die ik ontdekte op Vegan A’fairs

Op 26 en 27 oktober 2019 vond Vegan A’fairs plaats in Brugge, een belevingsbeurs die de bezoekers op een laagdrempelige manier wil laten kennis maken met een veganistische levensstijl. Smaakt veganistisch eten naar karton? Kan je als vegan enkel groenten en fruit eten? Is wijn vegan? Wat houdt een veganistische levensstijl eigenlijk in? Op al deze vragen kreeg ik op Vegan A’fairs een antwoord. In deze blogpost deel ik de antwoorden en laat ik jullie kennis maken met heel wat verschillende vegan merken.

Wat is veganisme?

“Veganisme is een levenswijze waarbij men ernaar streeft om elk gebruik van dieren voor voeding, kleding, amusement, experimenten of eender welk ander doel te vermijden.”

Als vegan eet je dus geen dierlijke producten. Je mijdt vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon.

Voeding.

Voor mij was de grootste reden om Vegan A’fairs te bezoeken voeding. Wat is er allemaal mogelijk is in de veganistische keuken? Heel veel, zo blijkt.

 • Loulou’s chocolate: Op de webshop van Loulou’s chocolate kan je ambachtelijke vegan chocolade bestellen. Je vindt er zwarte chocolade, praline’s, chocoladefiguren, melk chocolade, rotjes, … . Ideaal om cadeau te geven met de feestdagen. Of gewoon om voor jezelf te bestellen!
 • Heavenly Cupcakes: Op Vegan A’fairs stonden er heel wat standjes met veganistische cupcakes en andere zoetigheden. Ik kocht zelf een Chocolate chip cookies bij ‘Heavenly Cupcakes’, een vegan bakkerij uit Rotterdam. In hun bakkerij kun je cupcakes, taarten, tompoes en koeken kopen.
 • O’tentic: O’tentic, is het bedrijf achter de lekkerste vegan/ vegetarische kroketten die ik ooit heb gegeten! Hun plantaardige alternatieven zijn bijna niet te onderscheiden van de orginele variant. Zo lekker! Vooral de vegan ham-en kaas kroketten deden mijn hartje smelten.
 • Petit Veganne: Naast gebak, chocolade en kroketten kon je ook vegan kaas vinden op Vegan A’Fairs. Bij het franse bedrijf ‘Petit Veganne’ kon je verschillende soort vegan kaas proeven en kopen. Ideaal voor alle kaasliefhebbers

Daarnaast wil ik ook even volgende merken een shoutout geven: ‘Plant a pizza’ (vegan pizza), Recolettets (croques en kaas), Gewoon anders (vegan catering bedrijf uit Gent), Rosie & Riffie (vegan kaas) en French Made Patisserie (vegan tearoom uit Tienen).

Organisaties.

Heel wat Belgische en Internationale organisaties zetten zich in tegen dierenleed. Ik supporter ze bijna allemaal. Hieronder som ik mijn favorieten op.

 • Be Vegan: De Belgische organisatie die veganisme promoot. Zij proberen aan de hand van acties en campagnes de vegan levensstijl toegankelijk en aantrekkelijker te maken.
 • AnimalRights: Deze organisatie zet zich in België en Nederland in voor dierenrechten. Hun belangrijkste thema’s zijn bont, dierenproeven en jacht.
 • Monsieur Gustave: Jaarlijks belanden er meer dan 50 000 dieren in onze Belgische asielen. Monsieur Gustave probeert dat te voorkomen. Dat doen ze door mensen te informeren en te sensibiliseren.

Cosmetica.

Niet alle cosmetica is vegan. Zo worden er vele producten op dieren getest en bevatten ontelbaar veel producten dierlijke ingrediënten zoals bijenwas, honing, keratine, lanoline, zijde of karmijn.

 • MonJuju: Op monjuju.be kun je heel wat vegan make-up en verzorgingsproducten kopen. Wat me echter het meest aanspreekt is de hervulbare eyeliner, mascara, primer, lippenstiften en foundation.
 • Bio World: Op deze webshop verkopen ze een blok parfum. Hoe cool is dat? De parfum smelt samen met de huid dankzij je lichaamstemperatuur, geeft geleidelijk geur vrij en hydrateert de huid.
 • Primal Essence: Bij deze Nederlandse webshop verkopen ze handgemaakte zeepjes, bamboo rietjes, tandenborstels en verpakkingsvrije verzorgingsproducten. Binnenkort gaan ze ook aan de slag met een maandelijkse subscription box. Abonneer jij je?

Algemeen

 • In Wolf We Trust: een kledinglabel met de leukste T-shirts en truien.
 • Klein Spook: Op deze webshop vind je herbruikbare luiers, alles voor de intieme hygiëne, … . Dankzij deze webshop ontdekte ik het bestaan van de menstruatiesponsjes, een natuurlijke alternatief voor tampons.

 • Veganistisch koken.nl: Deze webshop verkoopt niet hun eigen kookboek, vegan ingrediënten en keukenmateriaal. Ze delen ook tips en leuke vegan recepten.
 • Veggiedeli: een plantaardige webshop die allerlei vegan producten verkoopt. Ik zal er alvast in de toekomst eens iets bestellen.

Zo zie je maar. Je hoeft als vegan niet alleen maar salades te eten. Om milieubewust te leven hoef je niet elke eerste zondag van de maand uren in de keuken te staan om je eigen verzorgingsproducten te maken. Je kan gewoon blijven genieten van chocolade mannetjes op Sinterklaas, kroketten op Nieuwjaarsdag en kaas op je broodje. Voor heel wat producten is er een plantaardig alternatief, dat heeft Vegan A’ffairs wel bewezen.

Zou jij een veganistische levensstijl overwegen?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *