Blog Boeken

Bookreview. The Hate U Give – Angie Thomas

‘Politie schiet opnieuw ongewapende zwarte Amerikaan dood’. ‘Weer rellen in VS na doodschieten ongewapende zwarte jongen’. ‘Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is’. Het zijn allemaal krantenkoppen die je maar al te vaak voorbij ziet komen. Volgens een krantenartikel van RTL loopt een zwarte man het grootste risico om gedood te worden door politie. Onaanvaardbaar. Toch? Angie Thomas schreef er een YA-boek over.

“Sometimes you can do everything right and things will still go wrong. The key is to never stop doing right.”

De auteur

“Brave doesn’t mean you’re not scared. It means you go on even though you’re scared.”

Angie Thomas werd geboren in Jackson, Mississipi. Ze groeide op in de buurt van het huis van de burgerrechtenactivitist Medgar Evers. Haar moeder hoorde op 12 juni 1963 het schot dat hem vermoordde. Toen Angie 6 jaar oud was werd ze getuige van een schietpartij. Achteraf nam haar moeder haar mee naar de bibliotheek om haar te laten zien dat er nog meer soortgelijke activiteiten plaats hadden gevonden doorheen de geschiedenis.

“Sometimes you can do everything right and things will still go wrong. The key is to never stop doing right.”

Het verhaal

“I can’t change where I come from or what I’ve been through, so why should I be ashamed of what makes me, me?”

‘The Hate U Give’ gaat over het 16-jarige tienermeisje Starr Cartier die in twee werelden leeft. Overdaag gaat ze naar een dure particuliere school, ’s avonds naar een arme buurt die geteisterd wordt door drugs en straatbendes. Deze twee wereld worden volledig door elkaar gehaald als haar jeugdvriend Khalis doodgeschoten wordt door een agent. Khalis had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Zijn moord word nationaal nieuws. Iedereen heeft er een mening over, er volgen rellen en voor Starr wordt het steeds moelijker om haar twee werelden gescheiden te houden.

“That’s the problem. We let people say stuff, and they say it so much that it becomes okay to them and normal for us. What’s the point of having a voice if you’re gonna be silent in those moments you shouldn’t be?”

Mijn mening

“It’s dope to be black until it’s hard to be black.”

Ik ben dankbaar dat Angie Thomas dit boek geschreven heeft. Het verhaal van onschuldige zwarte jongens moet verteld worden. Het is onaanvaardbaar dat de politie zonder grondige reden iemand doodschiet. Het is onaanvaardbaar dat er mensen zijn die een zwarte jongeman meteen als gevaarlijk bestempelen, zonder hem te kennen.

“At an early age I learned that people make mistakes, and you have to decide if their mistakes are bigger than your love for them.”

Titel: The Hate U Give
Originele titel: The Hate U Give
Auteur: Angie Thomas
Uitgever: Rainbow Bv.
Verschenen: mei 2017
Pagina’s: 368 pagina’s
Trefwoorden: Young Adult, Racisme, Bendes, Klassentegenstellingen, Verenigde Staten ,Politie, geweld

“Pac said Thug Life stood for ‘The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody’.”

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *